Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012
Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 20121. The Rs. 12,400 crore manned space mission of the Indian Space Research Organisation (ISRO) is scheduled for launch by—
(A) 2020
(B) 2015
(C) 2030
(D) 2012
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
2. India plans a manned mission to the moon by—
(A) 2020
(B) 2025
(C) 2030
(D) 2012
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
3. A Judge (of a High Court) may be removed from his office by the President in the manner provided in clause (4) of ……… for the removal of a judge of the Supreme Court.
(A) Article 125
(B) Article 124
(C) Article 126
(D) Article 127
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
4. In order to remove judges of the Supreme Court or High Court through impeachment proceedings a motion is addressed to the President signed by at least—
(A) 100 members of Lok Sabha or 50 members of Rajya Sabha
(B) 50 members of Rajya Sabha or 150 members of Lok Sabha
(C) 80 members of Lok Sabha or 30 members of Rajya Sabha
(D) 60 members of Lok Sabha or 70 members of Rajya Sabha
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
5. Recently India and US have signed a pact on—
(A) petroleum
(B) biofuels
(C) atomic energy
(D) None of these
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
6. According to the UNICEF’s flagship report, ‘State of the World’s Children’ (2009) the number of women dying every year in India in Child Births is—
(A) 75000
(B) 77000
(C) 70000
(D) 78000
Ans : (D)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
7. The Planning Commission has approved an ambitious scheme known as the Van Panchayat Yojna aiming at achieving the target of covering …………… of India’s geographical area with trees.
(A) 35%
(B) 40%
(C) 33%
(D) 28%
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
8. The Latest Forest Survey of India says that only ………… of the country’s land was covered with trees.
(A) 30%
(B) 22%
(C) 23%
(D) 20%
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
9. India has recently signed a pact for supply of reactors with—
(A) Areva
(B) U.S.A.
(C) Russia
(D) Japan
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
10. The last U.S.A. military base in Central Asia which was voted out by Kyrgyzstan’s Parliament was situated at—
(A) Manas
(B) Astana
(C) Bishkek
(D) Tashkant
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
11. Currently the Prime Minister of Iceland is—
(A) Geir Haarde
(B) Hugo Chavez
(C) Johanna Sigurdardottir
(D) None of the above
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
12. ……… Delhi Sustainable Development Summit (DSDS) was organised by The Energy and Resource Institute (TERI) in New Delhi recently—Fill in the blank with—
(A) Tenth
(B) Ninth
(C) Eleventh
(D) Eighth
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
13. BDR stands for—
(A) Border Development Force
(B) Border District Development
(C) Bangladesh Rifles
(D) Bangladesh Development Rifles
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
14. Zillur Rahman is the new President of—
(A) Malaysia
(B) Bangladesh
(C) Maldives
(D) Kazakhstan
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
15. Slumdog Millionaire won the Oscar Awards in—
(A) Eight categories
(B) Seven categories
(C) Six categories
(D) None of these
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
16. The Oscar Award for Best Actress has been bagged by—
(A) Dustin Lance Black
(B) Kate Winslet
(C) Vicky Christina
(D) None of the above
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
17. Sean Penn has got the Oscar Award 2009 for—
(A) Best Actor
(B) Best Director
(C) Adapted Screenplay
(D) Original Song
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
18. According to a recent report the percentage of all immigrant founded companies in last ten years founded by Indian immigrant is—
(A) 26%
(B) 30%
(C) 35%
(D) 40%
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
19. STPF stands for—
(A) Special Task Protection Force
(B) Special Tiger Protection Force
(C) Special Tiger Police Force
(D) None of the above
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
20. According to the United Nations World Food Programme (WFP) report the country which tops the World Hunger Chart is—
(A) Sierra Leone
(B) India
(C) Somalia
(D) Pakistan
Ans : (B)
21. ‘Daughters of Shame’ is a book written by—
(A) Jasvinder Sanghera
(B) Mehar Fatima Hussain
(C) Kermit Roosevelt
(D) Shazia Aziz
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
22. Earth Day is observed on—
(A) April 22
(B) April 17
(C) April 30
(D) April 24
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
23. The winner of Chappell-Hadlee Trophy is—
(A) New Zealand
(B) Australia
(C) India
(D) West Indies
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
24. NPs Aulakh has been appointed as the new Chief of—
(A) National Security Guard
(B) Research and Analysis Wing
(C) Central Bureau of Investigation
(D) National Investigation Agency
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
25. According to recent estimates of Central Statistical Organisation (CSO) during 2008-09 India’s national income will grow at—
(A) 8·8%
(B) 10%
(C) 7·1%
(D) 8·5%
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
26. The winner of Australian Open Tennis Women’s Singles Title is—
(A) Dinara Safin
(B) Serena Williams
(C) Sania Mirza
(D) Venus Williams
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
27. Navin Chawla has been appointed as the new—
(A) Director General of Border Security Force
(B) National Security Guards Chief
(C) Central Bureau of Investigation Chief
(D) Chief Election Commissioner
Ans : (D)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
28. The winner of Australian Open Tennis Men’s Singles Title is—
(A) Roger Federer
(B) Mahesh Bhupati
(C) Andy Murray
(D) Rafael Nadal
Ans : (D)
29. Indian Cricket team is the number …………… team in the latest ICC’s One Day ranking.
(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five
Ans : (B)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
30. G-20 Finance Ministers meeting recently took place in—
(A) London
(B) Paris
(C) New Delhi
(D) Horsham
Ans : (D)
31. Who among the following personalities recently visited India ?
(A) Hillary Clinton
(B) Bill Clinton
(C) Martin Luther King III
(D) Martin Luther King IV
Ans : (C)
32. The World Wide Web (WWW) on March 13, 2009 marked its—
(A) 25th anniversary
(B) 30th anniversary
(C) 20th anniversary
(D) 35th anniversary
Ans : (C)
33. Luther L. Terry Award has been given to—
(A) K. Srinath Reddy
(B) K. Vishwanath
(C) Ronald M. Davis
(D) None of these
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
34. Who has recently overtaken Warren Buffet as world’s richest man ?
(A) Mukesh Ambani
(B) Anil Ambani
(C) Bill Gates
(D) Ratan Tata
Ans : (C)
35. The President of which of the following countries visited India in March 2009—
(A) Yugoslavia
(B) Benin
(C) Macedonia
(D) Turkey
Ans : (B)
36. According to Economist Intelligence Unit recent Survey the world’s costliest city is—
(A) New York
(B) Mumbai
(C) Washington
(D) Tokyo
Ans : (D)
37. The former Israeli President who has been charged with rape is—
(A) Benjamin Nitinyahu
(B) Shimon Peres
(C) Moshe Katsav
(D) Ariel Sharon
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
38. According to Tobacco Atlas in India roughly the number of people who are consuming tobacco is—
(A) 250 million
(B) 230 million
(C) 220 million
(D) 225 million
Ans : (B)
39. INS Viraat—the sole aircraft carrier in the Indian Ocean of the Indian Navy will celebrate its ………… in November 2009.
(A) Golden Jubilee
(B) Silver Jubilee
(C) Diamond Jubilee
(D) Platinum Jubilee
Ans : (A)
40. India recently launched Interceptor Missile on March 6, 2009 for—
(A) the fourth time
(B) the fifth time
(C) the third time
(D) the second time
Ans : (C)
41. The Chief Guest on 60th Republic Day of India was—
(A) Kazakhstan’s President
(B) Uzbekistan’s President
(C) Tajikistan’s President
(D) Kyrgyzstan’s President
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
42. The number of members of Global Advisory Council constituted by Prime Minister Dr. Manmohan Singh is—
(A) 20
(B) 25
(C) 27
(D) 30
Ans : (A)
43. This year Pravasi Bhartiya Divas was celebrated in—
(A) Mumbai
(B) Madras
(C) Chennai
(D) Kolkata
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
44. Which of the following recently celebrated its Platinum Jubilee ?
(A) Indian Space Research Organisation
(B) Bhabha Atomic Research Centre
(C) Indian National Science Academy
(D) None of the above
Ans : (C)
45. The new Research and Analysis wing Chief is—
(A) Radha Vinod Raju
(B) M. N. Prasad
(C) J. K. Sodhi
(D) K. C. Verma
Ans : (D)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
46. Which of the following Indian cricketers has not been inducted in ICC’s Hall of Fame ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Sunil Gavaskar
(C) Kapil Dev
(D) Bishen Singh Bedi
Ans : (A)
47. According to a recently published report, the State/Union Territory which has occupied top spot in Education index is—
(A) Lakshdeep
(B) Kerala
(C) Puducherry
(D) Karnataka
Ans : (C)
48. The runner-up in Australian Open 2009 (Men’s Singles) is—
(A) Rafael Nadal
(B) Mahesh Bhupati
(C) Roger Federer
(D) Andy Murray
Ans : (C)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
49. The runner-up in Australian Open (Women’s Singles) 2009 is—
(A) Dinara Safin
(B) Venus William
(C) Serena William
(D) Sania Mirza
Ans : (A)
Railway Group D solved paper/Answer key/ solutions paper-2012, Solved sample question Railways (Group D) exam solved paper 2012, Solved question papers for Group D Railway recruitment, Railways (Group D) exam solved paper 2012
50. The winner of Parsvanath International Open Chess Tournament is—
(A) Mikhail Ulibin
(B) Surya Shekhar Ganguly
(C) Samresh Jung
(D) O. Sullevan
Ans : (B)
Objective Questions 2009
www.rrcnr.org Railway Group D Admit Card 2012 / Application Status/ Solved paper / Answer key
Official Website : www.rrcner.org
Click Here To Check Application Status
Tags: Railway Group D Admit card 2012 , Download Hall Ticket 2012 ,Railway Group D Call Letter Download April 2012
Official Website : www.rrcner.org
Click Here To Check Application Status
Tags: Railway Group D Admit card 2012 , Download Hall Ticket 2012 ,Railway Group D Call Letter Download April 2012
Railway Recruitment Board Centralised Employment Notice No.02/2012
Applications are invited in the prescribed format as enclosed from eligible Indian Nationals for the following posts. Applications complete in all respects along with required enclosures should reach on or before 21/05/2012.
Railway Solved Paper | Railway Recruitment Board Solved Paper | RRB Railway Solved Paper/Answer key
Q.1. When a ray of light passes from an optically denser medium to a rarer medium, it
(a) Remains undeviated (b) Bends towards normal
(c) Bends away from normal (d) None of these
Q.2.Who is the author of "Anandmath" ?
(a) Rabindranath Tagore (b) Bankim chandra Chattopadhyaya
(c) Sarojini Nayadu (d) Jyotiba Phule
Q.3. Thimpu is the capital of -
(a) Nepal (b) Bhutan
(c) Thailand (d) Myanmar
Q.4. The time period of a seconds pendulum is
(a) 1 second (b) 4 seconds
(c) 3 seconds (d) 2 seconds
Q.5. The nuclear fuel in the sun is
(a) Helium (b) Uranium
(c) Hydrogen (d) Oxygen
Q.6. The second’s hand of a watch is 2 cm long. The velocity of its tip is
(a) 0.21 cm/sec. (b) 2.1 cm/sec.
(c) 21 cm/sec. (d) None of these
Q.7. In diesel engine, ignition is caused by
(a) Spark (b) Automatic starter
(c) Compression (d) Friction
Q.8. The mass-energy equivalence, relationship E = mc2 was propounded by
(a) Max Plank (b) Einstein
(c) Newton (d) Hertz
Q.9. The filament of bulb is made of
(a) Tungsten (b) Iron
(c) Nichrome (d) Carbon
Q.10. Anti-knocking can be lessened by
(a) Iso Octane (b) N Heptane
(c) TEL (d) Benzene
Q.11. In which of the following oxidation shows a positive oxidation state.
(a) CO (b) N2O
(c) NO (d) F2O
Q.12. Which of the following is used in photography?
(a) Silver Bromide (b) Sodium Bromide
(c) Potassium Chloride (d) Sodium Sulphate
Q.13. Which of the following is used in accumulator cell?
(a) Copper (b) Iron
(c) Lead (d) Zinc
Q.14. Choose the wrong statement :
(a) Single magnetic poles can exist
(b) Magnetic poles are always of equal strength
(c) Like poles repel each other
(d) None of these
Q.15. Laws of electrolysis are given by:
(a) Farady (b) Maxwell
(c) Lenz (d) Bohr
Q.16. Flemings left hand rule is used to fine out:
(a) Direction of magnetic field due to flow of current
(b) Direction of induced current due to effect of magnetic field
(c) Direction of motion of a current carrying conductor in magnetic field
(d) None of these
Q.17. The pH of a neutral solution at 250C is :
(a) 0 (b) 1.0
(c) 7.0 (d) 1.4
Q.18. The raw material used for the manufacture of Portland cement is :
(a) Limestone and clay (b) Alumina, clay and gypsum
(c) Gypsum and limestone (d) Gypsum and clay19. CaOCI2 is the chemical formula for a compound commonly known as :(a) Soda Ash (b) Lime
(c) Bleaching Powder (d) Plaster of Paris
Q.20. The glass used for making laboratory apparatus is :
(a) Pyrex glass (b) Hard glass
(c) Soft glass (d) Safety glass
Q.21. The iron produced in blast furnace is :
(a) Pig iron (b) Wrought iron
(c) Stainless steel (d) Steel
Q.22. Formation is a 40% solution of :
(a) Methanol (b) Methenal
(c) Methanoic acid (d) None of these
Q.23. Which of the following is not an ore of aluminium :
(a) Cryolite (b) Feldspar
(c) Bauxite (d) Azurite
Q.24. Rhombic monoclinic and plastic sulphur are:
(a) Isomers (b) Isotopes
(c) Allotropes (d) Hydrides of sulphur
Q.25. The alkaline hydrolysis of oils or fats gives soap and :
(a) Glycerol (b) Ethenol
(c) Glycol (d) Ethanoic acid
Q.26. The sight of a delicious food usually makes month watery. It is a :
(a) Hormonal response (b) Neural response
(c) Optic response (d) Olfactory response
Q.27. Nitrogen fixing bacteria are normally found in :
(a) Parasitic plants (b) Epiphytic plants
(c) Leguminous plants (d) Aquatic plants
Q.28. Powdery mildew of wheat is caused by:
(a) Bacteria (b) Virus
(c) Fungi (d) Protozoans
Q.29. Septic sore throat is caused by :
(a) Bacteria (b) Virus
(c) Fungi (d) Protozoans
Q.30. A person of blood group AB can give blood to :
(a) ‘A’ and ‘B’ (b) Only ‘AB’
(c) ‘A’, ‘B’ and ‘O’ (d) All of these
Q.31. Cell activities are controlled by :
(a) Chloroplast (b) Nitochondria
(c) Cytoplasm (d) Nucleus
Q.32. Which of the following helps eye to adjust the focal length of the eye lens :
(a) Cornea (b) Conjunctiva
(c) Ciliary body (d) Iris
Q.33. When pollen of a flower is transferred to the stigma of the same plant, pollination type is referred to as :
(a) Autogamy (b) Allogamy
(c) Xenogamy (d) Geitonogamy
Q.34. Respiration is a :
(a) Catabolic process (b) Anabolic process
(c) Both of these (d) None of these
Q.35. The structural and functional unit of kidneys are :
(a) Neurons (b) Nephrons
(c) Medula (d) None of these
Q.36. Which of the following enzymes is generally nor present in adult human :
(a) Renin (b) Pepsin
(c) Trypsin (d) Amylopsin
Q.37. The part of the plant which is responsible for carrying water and solutes from roots to various parts of plants is :
(a) Phloem (b) Xylem
(c) Duodenum (d) Sclercids
Q.38. ‘Widal test’ is used for susceptibility of :
(a) Malaria (b) Typhoid
(c) Cholera (d) Yellow fever
Q.39. Exchange of gases in plants takes place through :
(a) Stomata (b) Lenticels
(c) Cuticle (d) All of these
Q.40. ‘Lieutenant’ in army is equivalent to following rank in navy :
(a) Lieutenant (b) Sub Lieutanant
(c) Lieutenant Commander (d) None of these
Q.41. Pankaj Advani is associated with :
(a) Snooker (b) Golf
(c) Shooting (d) Archery
Q.42. Which city in the world is known as the forbidden city :
(a) Aberdeen (b) Jerusalem
(c) Mecca (d) Lhasa
Q.43. Rajeev Gandhi Khel Ratna Award carries a sum of :
(a) Rs. 3 lakns (b) Rs. 5 lakhs
(c) Rs. 1 lakh (d) Rs. 7 lakhs
Q.44. Who is known as ‘Nightingale of India’ :
(a) Asha Bhonsle (b) Begum Akhtar
(c) Sarojini Naidu (d) Vijaylaxmi Pandit
Q.45. Which one of the following is not included in the UNESCO’s list of world heritage site :
(a) Kaziranga National Park (b) Qutab Minar
(c) Champaner Pavagarh (d) None of these
Q.46. Which of the following is not an electric resistant?
(a) Lead (b) Ebonite
(c) Charcoal (d) Lac
Q.47. Which of the following is a complementary colour?
(a) Blue (b) Yellow
(c) Magenta (d) Yellow and Magenta
Q.48. The velocity of sound increases in air by ……… for every degree Celsius increase of temperature.
(a) 60 m/sec. (b) 0.61 m/sec.
(c) 60 ft/sec. (d) 0.61 km/sec.
Q.49. Henry is a unit of
(a) Capacity (b) Magnetic field
(c) Inductance (d) Frequency
Q.50. The velocity of rotation of Earth is
(a) 28 km/min (b) 30 km/min
(c) 25 km/min (d) 39.5 km/min
Q.51. What is Hubble?
(a) Warship (b) Star
(c) Telescope (d) Missile
Q.52. Which acid is normally found in lemon and grape fruits?
(a) Citric acid (b) Tartaric acid
(c) Ascorbic acid (d) Lactic acid
Q.53. At which temperature Fahrenheit and Celsius show same reading?
(a) -400 (b) 00
(c) -574.250 (d) 2730
Q.54. Limestone is metamorphosed to form
(a) Graphite (b) Quartz
(c) Granite (d) Marble
Q.55. Rift valley is formed by
(a) Earthquake (b) Folding
(c) Faulting (d) All of these
Q.56. If a piece of ice at 00C is mixed with water at 00C, then
(a) Whole ice melts (b) Some ice melts
(c) No ice melts (d) Temperature decreases
Q.57. Mettur Dam is built on the river
(a) Krishna (b) Cauvery
(c) Narmada (d) Mahanadi
Q.58. Mahendra Giri peak is situated in the
(a) Eastern Ghats (b) Western Ghats
(c) Shiwaliks (d) Vindhyachal
Q.59. In what time a sum will double itself at 20% per annum rate of interest?
(a) 2 years (b) 3 years
(c) 4 years (d) 5 years
Q.60. The famous Dilwara Temple is situated in
(a) Madhya Pradesh (b) Maharashtra
(c) Gujarat (d) Rajasthan
Q.61. Pneumonia affects
(a) Lungs (b) Tongue
(c) Liver (d) Kidney
Q.62. The chemical name of Vitamin A is
(a) Retinol (b) Jhiamin
(c) Biotic (d) Riboflavin
Q.63. A 130m long train crosses a bridge in 30 seconds at 45 kmph. The length of the bridge is
(a) 200m (b) 225m
(c) 245m (d) 250m
Q.64. By selling an article at some price a person gains 10%. If the article is sold at twice of the price, the gain percent will be
(a) 20% (b) 60%
(c) 100% (d) 120%
Q.65. Atoms are electrically charged as
(a) Positive (b) Negative
(c) Bi-positive (d) Neutral
Q.66. Ionic bond exists in
(a) Kcl (b) H2O
(c) NH3 (d) Cl3
Q.67. Which force is required to increase the momentum of an object to 40 kg m/s in 5 seconds?
(a) 2N (b) 4N
(c) 8N (d) 10N
Q.68. The river that does not form delta is
(a) Mahanadi (b) Tapti
(c) Krishna (d) Cauvery
Q.69. The ratio of the redius and height of a cone is 5 : 12, respectively. Its volume is 23147cc. Find its slant height.
(a) 13cm (b) 14cm
(c) 17cm (d) 26cm
Q.70. 27 students took part in a debate of a college. What is the probability that at least 3 of them have their birth days in the same month?
(a) 3/27 (b) 3/12
(c) 12 (d) 1
Q.71. Who was the first winner of Dada Saheb Phalke Award?
(a) B.N.Sarkar (b) Prithvi Raj Kapoor
(c) Devika Rani (d) Kanan Devi
Q.72. How many members are nominated by the President in the Rajya Sabha?
(a) 12 (b) 15
(c) 10 (d) 20
Q.73. Who was the founder of Brahmo Samaj?
(a) Raja Rammohan Roy (b) Aurobindo Ghosh
(c) Vivekanand (d) Dyanand Saraswati
Q.74. The Parliamentary System in India has been taken from
(a) America (b) Britain
(c) Australia (d) Ireland
Q.75. The electric supply in India was first started in
(a) Kolkata (b) Chennai
(c) Mumbai (d) Darjeeling
Q.76. Bhatnagar Prize is given in the field of
(a) Peace (b) Music and dance
(c) Science & technology (d) Fine arts
Q.77. Who discovered the solar system?
(a) Copernicus (b) Kepler
(c) Aryabhatta (d) Newton
Q.78. The Nobel Prize in Economics was started in
(a) 1901 (b) 1936
(c) 1957 (d) 1967
Q.79. In India, the second largest in
(a) Bengali (b) Urdu
(c) Telugu (d) Marathi
Q.80. The first Asian Games were held in
(a) Manila (b) Tokyo
(c) Jakarta (d) New Delhi
Q.81. The Islam was established in
(a) 7th A.D. (b) 5th A.D.
(c) 3rd B.C. (d) 5th B.C.
Q.82. The Olympic Games 2012 will be held in
(a) Moscow (b) Paris
(c) New York (d) London
Q.83. The main factor of air pollution is
(a) Lead (b) Copper
(c) Zinc (d) Gold
Q.84. The bauxite ore is found in
(a) Musabani (b) Karnapura
(c) Koderma (d) Palamu
Q.85. The first fertilizer plant in India was established in
(a) Trombay (b) Nangal
(c) Alwaye (d) Sindri
Q.86. Which of the following had strong navy?
(a) Bahmani (b) Chalukya
(c) Chola (d) Rashtrakuta
Ans-(C)
Q.87. The last king of Maurya Dynastry was
(a) Brihdarth (b) Kunal
(c) Samprati (d) Salishuk
Ans-(A)
Q.88. How will the image formed by a convex lens be affected if the central part of the lens is covered by black paper?
(a) Remaining part of the lens will form no image
(b) The central position of the image is absent
(c) There will be no effect
(d) The full image will be formed with lessened brightness
Ans-(D)
Q.89. The force between two parallel wires conducting current is used to define
(a) Ampere (b) Coulomb
(c) Volt (d) Newton
ANS - (a)
Q.90. A body is thrown vertically upward and it reaches 10m high. Find the velocity with which the body was thrown? (g = 9.8 m/s)
(a) 10 m/sec. (b) 18 m/sec.
(c) 14 m/sec. (d) 7 m/sec.
ANS - (c)
1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (a) 11. (d) 12. (a)
13. (c) 14. (a) 15. (a) 16. (c) 17. (c) 18. (b) 19. (c) 20. (a) 21. (a) 22. (b) 23. (d)
24. (c) 25. (a) 26. (d) 27. (c) 28. (c) 29. (a & b) 30. (b) 31. (d) 32. (c) 33. (a) 34. (a)
35. (b) 36. (a) 37. (b) 38. (b) 39. (d) 40. (b) 41. (a) 42. (d) 43. (b) 44. (c) 45. (d) 46. (a)
47. (d) 48. (b) 49. (c) 50. (a) 51. (c) 52. (a) 53. (a) 54. (d) 55. (c) 56. (c) 57. (b) 58. (a)
59. (d) 60. (d) 61. (a) 62. (a) 63. (c) 64. (d) 65. (d) 66. (a) 67. (c) 68. (b) 69. (a) 70. (c)
71. (c) 72. (a) 73. (a) 74. (b) 75. (d) 76. (c) 77. (a) 78. (d) 79. (c) 80. (d) 81. (a) 82. (d)
83. (a) 84. (d) 85. (d) .
Railway Centralised vacancy 02 of 2012 April-2012
Ministry of Railways
Railway Recruitment Board (RRB)
Indian Railways Centralised Employment Notice No. 02/2012
- Chemical and Metallurgical Assistant : 156 posts, Pay Scale : Rs.9300-34800 GP Rs.4200/-
- Jr. Chemical & Metallurgical Assistant : 18 posts, Pay Scale : Rs.9300-34800 GP Rs.4200/-
- Metallurgical Supervisor Gr.II (Research) : 13 posts, Pay Scale : Rs.9300-34800 GP Rs.4600/-
- Scientific Supervisor (Ergonomics/ Training) : 02 posts, Pay Scale : Rs.9300-34800 GP Rs.4600/-
- Scientific Assistant Gr.I (Training) : 02 posts, Pay Scale : Rs.9300-34800 GP Rs.4200/-
- Scientific Supervisor (Psycho) : 02 posts, Pay Scale : Rs.9300-34800 GP Rs.4600/-
- Chemical Supervisor Gr.II (Research) : 09 posts, Pay Scale : Rs.9300-34800 GP Rs.4600/-
- Artist (Psycho) : 01 post, Pay Scale : Rs. 5200-20200 GP Rs.2800/-
- Lab Assistant III (Mechanical) : 17 posts, Pay Scale : Rs. 5200-20200 GP Rs. 1900/-


